- 15/04/2022
ԽԱՇԱԾ ՁԿԱՆ ՓՈԽԱՐԵՆ` ՆՈՐ ՁԿՆԱՅԻՆ ԲԱՂԱԴՐԱՏՈՄՍ ԵՎ ԲՈՒՅՍ, ՈՐԻ ՄԻՋՈՑՈՎ ԶԱՏԿԻ ՁՈՒՆ ԿԱՐՄԻՐ ԳՈՒՅՆՈՎ ԿՆԵՐԿՎԻ
Մոտենում է Սուրբ Զատկի տոնը: Այս առիթով “Իրավունքը” զրուցեց “Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման եւ պահպանման” ՀԿ նախագահ ՍԵԴՐԱԿ ՄԱՄՈՒԼՅԱՆԻ հետ:
– Պարոն Մամուլյան, մոտենում է Սբ. Զատկի տոնը: Այդ օրը ավանդական հայկական սեղանն ինչպիսի՞ն պետք է լինի:
– Սուրբ Զատիկը մեր իրականության մեջ ամենաճանաչված եւ ամենալավ նշվող տոներից մեկն է, որը գնում է դեպի բնապաշտական ժամանակաշրջան: Քանի որ այն նաեւ Հարության տոն է կոչվում` մեռնող, հառնող Աստվածության, եւ այստեղ ամենահիմնական, ծիսական կերակուրը համարվում է ածիկը: Բայց մենք մի քիչ սխալ ենք պատկերացնում դա: Ածիկը համարում ենք այն խոտը, որի մեջ դնում են ներկած ձվերը: Ածիկի դեպքում ցորենը մութ տեղում աճեցնում են կես սանտիմետր կամ մեկ սանտիմետրի չափով, հետո հավանգով ճզմում են այդ սպիտակ, քաղցր հյութը, որի մեջ եփում են ալյուրը: Ծիսական է համարվում ձուն, ձվախաղը: Եթե չեն ուզում ձուն քիմիական ներկերով ներկել, տորոն բույսի արմատներով ներկելու դեպքում կարող են ստանալ կարմիր գույն: Զատկի ծիսական կերակուրներից է բրնձով, չամչով փլավը: Ձուկը, որը չգիտես ինչու, այդ օրերին միայն խաշում են, բայց ձկից կարող են շատ ավելի հետաքրքիր կերակուրներ պատրաստել:
– Կկիսվե՞ք մեր ընթերցողների հետ Սուրբ Զատկին վերաբերող որեւէ կերակրատեսակով:
– Այո, ընթերցողների հետ կկիսվեմ նախիջեւանյան ԹԵԼԲԱՑ ԿՈՒԲԱԹԻՆ ձկնային կերակրատեսակով:
ԲԱՂԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆԸ` իշխանի կամ կարմրախայտի ֆիլե, լոլիկ, պղպեղ եւ խմոր:
ՊԱՏՐԱՍՏՄԱՆ ԵՂԱՆԱԿԸ` խմորը գրտնակել 2-3 միլիմետր հաստության, ձկան տեսքով կտրատել: Մնացած կտորներից երկայնքով բարակ թելիկներ կտրատել` մոտավորապես երեք-չորս միլիմետր լայնության: Ձուկը դնել խմորի վրա: Ձկան վրա շարել շերտերով կտրատված լոլիկը, տաքդեղը, համեմել աղով, պղպեղով: Տաքդեղի վրա լցնում են կտրատված թարխուն: Խմորից թելերով հյուսում են ցանց` մի ծայրը կպցնելով ձախ մասի տակի հատվածին եւ տանելով դեպի աջ մասի տակի խմորին կպցնելով: Խմորով հյուսած ցանցի արանքները դնում են կարագ: Վրան քսել ձվի դեղնուց եւ եփել ջեռոցում 180 աստիճանի տակ` տասնութից-քսան րոպե: Այնուհետեւ մատուցել:
ՆՈՒՆԵ ԶԱՔԱՐՅԱՆ